Naturskjønne fjorder i Norge

Når det kommer til fjorder er Norge et eventyr i seg selv. De fleste forbinder Norge med høye fjell og dype fjorder. Kommer du sydfra og tar sjøveien fra Europa vil du kunne velge to sjøveier videre. Den ene går via Nordsjøen østover inn Skagerrak og ender blant annet i Oslofjorden.

Oslofjorden er en flat fjord uten høye fjell, men med tusenvis av små holmer og skjær, og et utall av øyer bebodde så vel som ubebodde. Her er det mange små kystperler, og en av disse er Stavern med Brunlanes som huser et stort antall campingplasser med plass til både bobil, campingvogn og telt. Denne kyststripen ca. 2 timer syd for Oslo i Vestfold med bil via E18 har fått tilnavnet «Solkysten.» Den kan smykke seg med flest soldager i Norges land i løpet av et år. Langstrakte strender og flott natur frister med så vel båtturer i fjorden som fiske- og badeturer. Du kan oppleve Oslofjorden ved å leie av en båt dra på havsafari.

Det vakre Vestlandet

Naturskjønne fjorder i Norge

Tar du heller Nordsjøen videre oppover vestre delen av landet, treffer du nettopp de sagnomsuste høye fjell og dype fjorder. Du trenger ikke reise lenger enn til Stavanger og besøke den så populære Preikestolen til fots som rager 604 meter over Lysefjorden. Fra Stavanger er veien kort med bil via E39. 

Vestlandet byr på dramatisk natur og flotte bilturer. Fra Bergen går turen langs E39 som byr på spektakulær natur til Geiranger. Det går bilvei til denne vakre bygden selv om cruiseskipene også finner veien inn denne trange og spektakulære fjorden. Bilveien går via Lavik til vakre og mystiske Sognefjorden som du krysser med ferge. Rv15 tar deg videre til Geiranger enten du sakte vil slingre opp Ørneveien og se den makeløse utsikten, eller velge den mystiske Trollstigen hvor Fv 650 tar deg. 

Atlanterhavsveien

Etter å ha overnattet i rorbu eller brukt fiskestangen i vakre og stille Bud, er det på tide med Atlanterhavsveien. Dette er en veistrekning som blant annet følger Fv 235 og som består av åtte broer på til sammen 8274 meter. Den går over mengder av holmer og skjær – helt ute i havgapet.

Dramatiske Nord-Norge

Her er ikke lenger fjellene høye, men de er også bratte! De reiser seg dramatisk fra hav og fjord og byr på uslåelige naturopplevelser. Om bord på «Hurtigruta» vil du oppleve havet, se landet fra sjøsiden og raskt forflytte deg i en langstrakt og nokså øde landsdel.

Norge er et langstrakt og allsidig land. En fjord i syd er så ulik en du finner på Vestlandet eller i Nord-Norge. Felles for alle disse fjordene og havene som slår mot Norges strender, er at det finnes ikke make. Alle er unike, forskjellige med sine egenarter. Norge er skapt av både vulkanske utbrudd og isbreer som har slynget seg gjennom landskapet. Bilveiene du kan følge for å se fjordene er mange. Her gjelder det å stake ut en stø kurs mot ditt mål være seg Ishavskatedralen i Tromsø, vakre Lofoten eller kun det å se midnattssolen speile seg i kalde fjorder eller opprørt hav.