Historiske opplevelser

Nidarosdomen står fram som kanskje det aller viktigste historiske bygget i Norge. Den ble påbegynt på 1000-tallet, mot slutten av vikingtida, og det tok over 200 år før den stod ferdig. I middelalderen var den en katolsk katedral, en av de viktigste katedralene i hele Nord-Europa. I dag er den en nasjonal helligdom, og Norges konger signes i Nidarosdomen. Den mektige vestfronten, med sine 57 statuer og store rosevindu, lokker masser av turister hvert år. Nidarosdomen er også gravsted for St. Olav, Olav den Hellige.

Akershus festning

Akershus festning har siden 1200-tallet vært i sentrum av historiske begivenheter i Norge. Det har overlevd utallige angrep (spesielt fra svenskene) og vært viktig for forsvaret av Oslo og Norge. Det ble også bygget et slott og et fengsel på området. I dag kan man besøke militærmuseet, motstandsmuseet og det kongelige mausoleum på Akershus. Blant andre Kong Haakon og Kong Olav er gravlagt der. Festningen er i dag et nasjonalsymbol.

Bryggen i Bergen

Historiske opplevelser Norge

Bryggen i Bergen har en lang og innholdsrik historie og er med på UNESCOs verdensarvliste. Bryggen har eksistert siden 1000-tallet og vært sentrum for Hanseatenes handelsvirksomhet i Norge. Dessverre har Bergen vært utsatt for flere bybranner og de originale bryggene finnes ikke lenger. Dagens brygge ble bygget for over 300 år siden og pryder, sammen med det kjente fiskemarkedet, havneområdet i Bergen. I dag finner man et bryggemuseum og hansamuseum i bygningene.

Håkonshallen

Håkonshallen i Bergen ble bygget som kongelig residens og festhall for Håkon Håkonsson, som var konge i Norge på 1200-tallet. Den flotte steinhallen har gjennomgått omfattende restaureringsarbeid og er i dag igjen Bergens flotteste representasjonslokale og brukes også til konserter.

Domkirken i Stavanger

Domkirken i Stavanger er faktisk den eldste i Norge og den eneste som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet! Med sin middelalderske stil er den virkelig unik i både norsk og europeisk sammenheng.

Vigelandsparken

Historiske opplevelser Norge

Vigelandsparken er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner og det med god grunn! Det er faktisk verdens største skulpturpark med skulpturer laget av kun en person. Hele 214 skulpturer står utstilt, alle laget av Gustav Vigeland. De mest kjente og mest fotograferte er kanskje Sinnataggen og Monolitten, men når man går rundt i parken finner man mange andre favoritter. Parken ble anlagt i begynnelsen av 1900-tallet og er Oslos fineste grønne lunge.

Finn ut mer om Norges mest kjente og flotteste historiske monumenter! Her får du vite mer om de viktigste byggverkene i Norge og lære mer om historien. Bli med oss til den mektige Nidarosdomen, den vakre Vigelandsparken, den historiske bryggen i Bergen og den stolte Akershus festning. Vi har en rik historie og mye å være stolte av her i Norge og disse monumentene er blant de viktigste og største vi har. Bli med på en reise gjennom Norges historiske hovedsteder og den gamle norske kongeslekten. Kanskje du vil oppdage noe nytt?