Frognerparken

Er du på tur i Oslo, burde Frognerparken være på toppen av din to-do liste. Lokalisert bare 15 minutter fra sentrum, byr dette vakre stedet på museer, kunst, spisesteder, idyllisk natur og en fantastisk utsikt over hele Oslo. Utforsk gamle herregårder, se de berømte skulpturene til Gustav Vigeland og ta en pust fra bylivet ved den romantiske Frognerdammen. I sommersesongen er det mulig å benytte seg av et utendørsbasseng, Frognerbadet, og nyte et flott måltid ute i Herregårdskroen som er plassert midt i den vakre parken. Om vinteren kan du stå på skøyter på Gamle Frogner Stadion. Omtalt som Norges mest besøkte turistattraksjon, er Frognerparken definitivt verdt å få med seg.

Historie

Parkens historie starter midt på 1700-tallet, da Hans Jacob Scheel som eide Frogner Hovedgård bestemte seg for å lage en barokkhage. Hageområdet ble større og større for hver eier og da Benjamin Wegner overtok herregården, ble arealet omdannet til en landskapspark i romantisk stil rundt 1840. Ved slutten av 1800-tallet kjøpte daværende Kristiania kommune de delene av parken som enda ikke var solgt til private eiere. I starten av 1900-tallet ble parken åpen for publikum, med mål om at parken skulle brukes til rekreasjon og idrett. I dag er Frognerparken en romantisk landskapspark som brukes til trening og avslapping av Oslos beboere.

Frognerparken

Herregårdsbygninger

I den sørlige delen av parken finnes det flere herregårdsbygninger som er bygd i dansk herregårdsstil, på oppdrag fra eieren Hans Jacob Scheel. Er du interessert i vakker arkitektur, må du se disse. Hovedgården er også gjort om til museum hvor du kan utforske de flotte salene, malerier og interiør fra 1750 til 1900-tallet. Her er det også mulig å slappe av og få seg noe deilig å spise ettersom det finnes en kro i samme bygget, med uteservering i sommerperiodene. Kroen har noe for enhver smak, alt fra småretter til middagsmeny. Reiser du sammen med kjæresten, finnes det også et lite gult hus i nærheten som tilbyr ly og er et lite skjulested fra folkemengdene.

Vigelandsanlegget

Vigelandsanlegget er et skulpturanlegg som befinner seg midt i Frognerparken. De fleste har hørt om eller sett en av de mest berømte skulpturene, Sinnataggen, som forestiller en sinna baby. Gustav Vigeland har lagd alle 214 skulpturer i parken selv og denne viktige delen av norsk kunst er en suksess blant turistene. En annen berømt skulptur er Monolitten, som er en monolitt i form av menneskekropper. Den er plassert på toppen av en trapp, og det fins flere skulpturer av nakne mennesker på vei opp trappene. Skulpturen er meget interessant å se på for å si det mildt, og det bare må oppleves på nært hold. Også her er det mulig å puste ut, ta seg en deilig kopp kaffe på Kafé Vigeland og kjøpe supre suvenirer.

Uansett om du er på forretningsreise, ferietur med familie eller kjæresten, har Frognerparken noe for alle og det bare må besøkes. Som Central Park i New York, er denne parken et pust i bakken for Osloinnbyggere med masse liv, kultur, kunst og natur som du ikke kan gå glipp av.